Reisverslagen

Malta

Een eiland 1,5 keer zo groot als Texel, gelegen in de Middellandse zee en met gemiddeld 27 graden op de teller is het hier ook in het najaar nog heerlijk! Ik heb het over Malta!
Op 18 november 2023 vertrok ik, Marjolein, samen met mijn moeder naar Malta.

Vanaf Amsterdam vlogen we om 12:30 in nog geen 3 uur tijd naar Malta. We vlogen met Air Malta, een prima maatschappij met zelfs in economy class enorm ruime plekken! Erg fijn als je zulke lange benen hebt als ik 😊

Na aankomst haalden we onze huurauto op bij de luchthaven. Na een korte instructie reden we de weg op. We wisten op voorhand al dat ze hier links rijden en daar zijn dus ook de auto’s op ingericht. Na een rondje gereden te hebben rondom de luchthaven, bleek een auto huren op deze bestemming voor ons toch niet zo’n goed idee. Een auto die je niet gewend bent, het stuur aan de rechterkant, links rijden en het chaotische verkeer. Voor ons was het geen succes. Wellicht is dit voor de durfallen onder ons wel een leuke toevoeging aan je vakantie.

Nadat we de huurauto binnen het half uur hadden teruggebracht stapten we in een taxi naar ons hotel. We verbleven 3 nachten op basis van halfpension in het AX ODYCY hotel in Qawra. Een mooi, modern en recent gerenoveerd hotel aan de zee. Het hotel heeft 452 kamers, 2 adults only infinity pools op het dakterras, 2 jacuzzi’s en 1 groot (kindvriendelijk) zwembad beneden aan de overkant van de straat. Dit zwembad heeft waterglijbanen, waardoor het voor ook voor kinderen een leuk hotel is. Verder zijn er 2 buffetrestaurants een koffiecorner en 2 bars, waarvan 1 adults only.

Na te zijn ingecheckt konden we direct aanschuiven aan het buffet. ’s Avonds hebben we nog een drankje gedronken bij de bar en was het alweer tijd om te gaan slapen.
 

Valletta


Het is de meest zuidelijke en één van de kleinste hoofdsteden van Europa maar toch heeft Valletta alles in huis voor een cultureel dagje uit tijdens je vakantie/citytrip. De straten ademen middeleeuwse sfeer en aan bezienswaardigheden geen gebrek. De stad is gebouwd op een landtong. Het ligt op een 60 meter hoger rots en je hebt hierdoor vanaf veel punten een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving.
 

Tips:

- Neem een kijkje in de mooiste kerk van Valletta: de Sint John’s Co-Cathedral.
- Kom tot rust in de verschillende tuinen zoals de upper en lower Barracca Gardens.
- Bekijk Valletta vanaf het water vanuit ‘de Grand Harbour’.
- Struin door de gezellige straatjes van de hoofdstad
- Strijk neer op 1 van de vele terrassen.

Wij zijn vanuit Valletta met een soort gondel naar de ‘three cities’ gevaren. The Three cities zijn, zoals de naam al zegt, 3 steden in het havengebied van Valletta. De geschiedenis is hier net zo rijk als in Valletta en je vindt er talloze kerken, paleizen en bastions. Ook vindt je hier gezellige restaurants aan het water in de haven en met het zonnetje op je gezicht is het hier dan ook prima uit te houden!

Mdina en Rabat

De volgende dag wederom vroeg uit de veren, want vandaag staan de steden Mdina en Rabat op onze planning. Ook Mdina en Rabat kun je prima bereiken met de bus. Met een rechtstreekse verbinding stonden we binnen 40 minuten tussen Mdina en Rabat in. Een kaartje naar deze steden kost €2,- per persoon.
We kozen ervoor om als eerst naar Mdina te gaan. Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta en is een compleet ommuurd stadje. Mdina ligt centraal op het eiland en heeft ca. 400 inwoners. De stad ligt op 225m hoogte waardoor je een groot deel van centraal en noord Malta kunt zien.

Voordat je Mdina in kunt ga je door een stadspoort heen. Voor Game of Thrones fans zal zit een bekende plek zijn, deze toegangspoort is namelijk een filmlocatie uit de serie.
Mdina heeft niet veel bezienswaardigheden maar wel veel mooie straatjes waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. Zodra je door de toegangspoort bent ga je zien dat Mdina een wirwar van kleine, leuke straatjes is.

Na ons bezoek aan Mdina was het tijd om naar Rabat te gaan. Dit is ongeveer 10 minuten lopen vanaf Mdina. Vroeger waren Rabat en Mdina lange tijd één, totdat de Arabieren Mdina afscheidden van Rabat. Waar het in Mdina in sommige stegen bijna een spookstad lijkt, vandaar de bijnaam ‘silent city, daar is Rabat vele malen levendiger. Rabat is een stuk groter dan Mdina en heeft ruim 7000 inwoners. De schoonheid van Rabat vind je vooral terug in de steegjes. Sommige autovrij, sommige doodlopend en allemaal erg mooi! Leuk om doorheen te wandelen, het marktplein te bezoeken en neer te ploffen bij 1 van de terrasjes!

Je kunt Mdina en Rabat prima combineren en je hebt er geen hele dag voor nodig om beide stadjes te bezoeken. Eind van de middag zijn wij terug gegaan naar ons hotel en hebben we nog even wat gedronken aan het zwembad.
Na een lekker diner hebben we ’s avonds nog geproost op deze korte maar leuke trip! De volgende dag werden we om 04:30 opgehaald om vervolgens om 07:00 terug te vliegen naar Amsterdam.

Kortom! We hebben absoluut genoten van deze paar dagen weg. Wel ben ik erachter gekomen dat Malta meer een bestemming is voor een korte ‘city/eiland’ trip. Een week zou hier, naar mening, te lang zijn.

TIP: Helaas hadden wij er geen tijd voor, maar indien je hier een dag langer bent zou je met de Ferry ook het eiland Gozo kunnen gaan bezoeken!
 

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!