Reisverslagen

Peru

Peru kenden we eigenlijk alleen maar van de Inca-cultuur en de Verborgen Stad Machu Picchu. Na 3 weken rondtoeren weten we dat er zoveel meer te zien is. Prachtige steden als Arequipa, omringd door Andestoppen en vulkanen en het kleurrijke veelzijdige Cusco, de Colca Vallei met z’n majestueuze condors, het Titicacameer op de grens met Bolivia met z’n drijvende dorpen, het mysterieuze Machu Picchu, de even mysterieuze Nazcalijnen, de vogelreservaten en de Ballestaseilanden aan de kust van Paracas, de wijnvelden van Ica, de gastvrije vriendelijkheid van de Peruanen, de … het is te veel om op te noemen.

Peru is geweldig!

Lima

We starten onze reis in Lima, de hoofstad van Peru, dat maar liefst 10 miljoen inwoners telt. Lima is niet ‘moeders’ mooiste’, maar de wijk Miraflores is een goede startbasis voor je trip door Peru. De markante kustlijn met z’n Malecon. Als je de oceaan rechts van je houdt en je wandelt een paar kilometer langs de kuststrook dan kom je uit bij Barranco. Een leuke wijk met tal van restaurantjes en winkeltjes.
Uiteraard is de Plaza de Armas en omgeving ook de moeite van het bezoeken waard!

Arequipa

Vanuit Lima is het ruim een uur vliegen naar de stad Arequipa. De tweede stad van Peru heeft een van de mooiste Plaza de Armas van Peru. Vanaf dit centrale plein in de stad zie je bij helder weer de vulkanen Misti (5822m), Chachani (6288m) en Pichu Pichu (5664m) blinken in de zon. Een machtig mooi gezicht. Het plein zelf is kleurrijk en levendig. Pik een bankje en geniet van de bedrijvigheid rondom je!
Achter de kathedraal die het plein domineert, ligt een straatje met dakterrasjes. Een ideale plek om de lokale specialiteiten te proeven mét uitzicht op de vulkanen.

Het Monasterio de Santa Catalina, een (nonnen)klooster dat de dochters van de meest vooraanstaande families in de stad opnam, is een complex dat je zeker zult bezoeken als je in Arequipa bent. Het is een stadje in de stad, heerlijk om in rond te dwalen en door straatjes met namen uit Andalusië en Extremadura te slenteren.

Chivay – Colca Canyon

Vanuit Arequipa rijden we per minibus met een internationaal reisgezelschap naar Chivay. We doorkruisen het Pampa Cañahaus Reserve, geweldige open landschappen met vulkanen op de achtergrond. Daarvoor, in de vlaktes, grazen lama’s, alpaca’s en vicuña’s. Ondertussen stijgt de hoogtemeter. Arequipa ligt op 2300 meter en geleidelijk stijgen we naar ruim 4900 meter bij het uitzichtpunt Patapampa. Om de kans op hoogteziekte te beperken, blijven we net lang genoeg om van het uitzicht kunnen genieten.

Chivay (3632m) is leuk en uiteraard ook weer kleurrijk. Het stadje kondigt zich al van grote hoogte aan bij een van de prachtige uitzichtpunten onderweg. Traditioneel geklede marktvrouwtjes prijzen hun koopwaar aan vanachter hun goed gevulde kraampjes (‘Van pure vicuñawol!’).
Chivay ligt aan de Rio Colca aan het begin van de Colca Canyon. Als je tijd hebt, moet je daar zeker even een relaxend bezoekje brengen aan de heetwaterbronnen ‘La Calera Thermal Waters’!

De Colca Canyon is fenomenaal. Niet alleen door de ongelofelijke landschappen en een kloof die zich kan meten met de Grand Canyon, maar zeker door de condors die daar – als je geluk hebt – op ‘aanraakafstand’ langs je scheren. ‘El condor pasa’; het kan niet toepasselijker. Je staat op de rand van een gigantische kloof en plots zweven de gigantische vogels in een opwaartse luchtstroom van onderaf aan je voorbij. We hebben geluk; we zien er tientallen!

We maken een wandeling langs de kloof onder een hemelsblauwe lucht en als we in euforische stemming het busje weer instappen horen we Simon en Garfunkel op de achtergrond …
In de namiddag maken we een mooie wandeling onder begeleiding van een gids die ons alles uitlegt over de omgeving, de plaatselijke flora en fauna en de (pre-)Incatijd.
 

Puno – het Titicacameer – Uros – Taquile

Met de bus reizen we door over bekend terrein. De vlaktes, vulkanen en Andesbergen vervelen nooit, ook niet na 6 uur bussen.
Het Titicacameer is gigantisch (8559 km2), ligt 3810 meter hoog, omringd door de bergen, op de grens van Peru met Bolivia. In het verleden vluchtten inwoners het meer op, weg van onlust en oorlog. Zij vestigden zich op (ongeveer 87) drijvende eilanden van totorariet.
Vanaf Puno is het een halfuurtje varen naar deze eilanden die nog sporadisch bewoond zijn.
Het is fascinerend om te zien hoe de inwoners hier leefden en nog leven, al is dat in steeds mindere mate. De jongelui kiezen voor de luxe en mogelijkheden van het vasteland.

Grappig: de in keurrijke klederdracht getooide vrouwelijke ‘eilandburgemeester’ zegt: ‘Problemen met de buren? We laten ons eiland gewoon ’s nachts wegdrijven. ’s Morgens is het probleem opgelost!’.
Verderop in het Titicacameer ligt het eiland Taquile waar we wandelen en lunchen. Het eiland heeft eigen tradities en klederdracht.
Verderop achter het meer liggen nevelachtig de machtige besneeuwde Andes-toppen van Bolivia.

Cusco – Sacred Valley – Machu Picchu

Een dag reizen in een toerbus met een gezelschap dat elkaar niet kent. Vervelend zou je denken. Maar niet in Peru! Onderweg rijden we door een landschap dat, zoals gezegd, nooit verveeld met soms rokende vulkanen en besneeuwde Andestoppen op de achtergrond. Bovendien bezoeken we bergplaatsjes, stijgen weer fors boven de 4000 meter en vermaken we ons uitstekend met al het moois onderweg.
Cusco ligt 3400 meter hoog en is een geweldig mooie stad met een plein zoals een plein moet zijn: een prachtige fontein in het midden van het vierkant, koloniale gebouwen en arcades aan de zijkanten en oprijzende bergen als achtergrond.
De oude Incahoofstad is volledig getransformeerd door de Spaanse veroveraars, maar er is genoeg uit de Incatijd overgebleven. Veel Spaanse gebouwen zijn gebouwd op de onverwoestbare fundamenten van de Incastructuur.
We doen de stadstoer en bezoeken onder andere het indrukwekkende Incafort Sacsayhuamán waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over Cusco.

Vanuit Cusco reizen we per bus door naar Urubamba. We passeren het voormalige Incastadje Chinchero met een mooie oude kerk en uitzicht op de sneeuwtoppen van de omliggende bergketens.
Ollataytambo, even verderop heeft een prachtige archeologische (Inca) site, een voorbode van Machu Picchu. Zeer de moeite waard.

De volgende dag staat Machu Picchu op het programma. Na al het moois dat we al hebben gezien, zou het verrassend zijn als deze lang verborgen gebleven Incastad alles wat we al gezien hebben zou overtreffen. Maar toch …
De treinreis van 1,5 uur, langs de oevers van de wildkolkende Urubamba, is een avontuur op zich. Daarna rijd je met een bus over de haarspeldbochtweg vanaf het dorp ‘Machu Picchu’ naar boven.
Als dan uiteindelijk, na een korte wandeling over een gedeelte van het Incatrail, de lang mysterieus gebleven Incastad zich onder je ontvouwt … dan ben je toch even stil. Ondanks de mensenmassa die zich hier bevindt.
De bijna traditionele nevelachtige bewolking omringt de zo bekende berg van Machu Picchu. Daaronder liggen de overblijfselen van de stad van Inca Pachacutec. Lama’s grazen achteloos in de felgroen afstekende weiden tussen de eeuwenoude restanten.
Het is een magisch moment, dat móet je beleven!
 

Paracas – Ica – Nazcalines

We verblijven nog een paar dagen in Cusco; het is vastentijd en de overwegend katholieke bevolking viert carnaval met kleurrijke loopgroepen die urenlang door de stad en de straten van het Plaza de Armas trekken.

We vliegen naar Lima en de volgende dag reizen we per bus door naar Paracas, een klein vissersdorpje aan de Stille Oceaan. Het gebied rondom Paracas is één groot maritiem reservaat en je kunt er genieten van allerlei zeevogels (waaronder flamingo’s) naast het feit dat het prettig toeven is aan het strand. ’s Morgens vroeg nemen we de boot naar de Islas Ballestas, de Galapagoseilanden van Peru, waar pinguïns, zeeleeuwen en tienduizenden vogels hun habitat hebben. Een ongelofelijk en mooi gezicht. De dagen in Paracas zijn heerlijk rustgevend na de mooie maar volle vakantieagenda van de afgelopen weken. Desondanks sluiten we onze reis toch af met enige actie. Én met een fenomeen dat nog steeds omgeven is met de nodige mysteries: de Nazcalines.
In de pampa van San José zijn tekeningen aangebracht in een gebied van 350 km2 die alleen vanaf grote hoogte hun vorm en samenhang laten zien. De lijnen zouden honderden jaren geleden zijn aangebracht door de Nazcacultuur.
In een Cessna met een Japans gezelschap achter ons, maken we een vlucht van ruim een uur over de vlakte en zien allerlei figuren scherp afgetekend in de bruinwitte ondergrond; een aap, hond, spin, pelikaan, condor en een aantal meer abstracte figuren. Ook een ‘astronaut’ passeert. Dat is merkwaardig en ook voer voor het opvoeren van de mystiek van de lijnen. De vlucht heeft de aard van een ritje met de achtbaan. Een zakje bij de hand kan dus handig zijn.

De laatste dagen van onze reis sluiten we af bij een wijnboerderij in de buurt van Ica midden tussen honderden hectaren wijnvelden. Wijnproeven in Peru? Nooit aan gedacht!

Wat een geweldige reis. Wat een prachtland, Peru!

Tips

  • Mocht je twijfels hebben over Peru en over planningsproblemen daar: geen enkel probleem. Toerisme is een belangrijke economische drager in Peru. Afspraken, bevestigingen, vertrektijden etc. worden tot in de puntjes opgevolgd.
  • Ga bij voorkeur in mei of november naar Peru. Het is dan nog geen hoogseizoen en de temperaturen zijn dan goed.
  • Je kunt tegen de hoogteziekte cocabladeren kauwen. Let wel op: je stoelgang kan op ‘ongewenste wijze’ gestimuleerd worden!
  • Boek bij het bezoek aan Machu Picchu een nachtje extra in Aguas Calientes (ofwel ‘ Machu Picchu Village’); je hebt dan wat meer marge om de site te bezoeken.
  • Lima: boek een hotel in Miraflores, bezoek de Malecon en wandel naar Barranco.
  • Neem pennetjes of andere praktische kleinigheden mee voor de kinderen (geen snoep!). Ze zijn er aandoenlijk blij mee.
  • Souvenirs scoren in Cusco: ga naar Mercado San Pedro.
  • Voor de liefhebbers: bezoek een chocolademuseum (bv. in Cusco). Heerlijk, een échte aanrader!

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!